درباره ما…

مجتمع معادن زغال سنگ طبس به عنوان یکی از واحدهای سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ( ایمیدرو ) با هدف تأمین زغال سنگ مورد نیاز کشور تاسیس، و با ایجاد بسترهای سرمایه گذاری، فرصت های شغلی و انتقال دانش فنی، تکنولوژی و روش های نوین معدنی و صنعتی در زمره اولویت های وزارت صنعت، معدن و تجارت به شمار می رود.
از مهم ترین اهداف این مجتمع می توان به استفاده حداکثری از پتانسیل ها و ذخایر زغال کک شو و حرارتی، اکتشافات، جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی و توسعه زیر ساخت ها اشاره نمود. امید است دستیابی به اهداف مذکور، زمینه کاهش واردات را فراهم نموده، زنجیره ارزش فولاد را تکمیل و منجر به خودکفایی کشور و تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی گردد.

ناحیه زغال دار پروده

این ناحیه در حد فاصل گسل های رستم و قوری چای واقع شده است و نهشته های تریاس بالایی در آن دارای لایه های زغالی قابل کاربرد از نوع کک شو می باشد. مطالعات حوضه زغال دار پروده نشانگر یک محیط آواری می باشد که شامل کنگلومرا و ماسه سنگ و سیلت و شیل و چندین لایه ی زغالی می باشد. لایه های زغالی در این منطقه دارای شیب آرام و با وسعت زیاد می باشد که به همین منظور از ابتدا توسط شرکت آدام روش استخراج مکانیزه برای ان طراحی شده است البته شرایط آن به گونه ای است که می توان آنرا نیمه مکانیزه و دستی نیز قابل بهره برداری قرار داد. وسعت زیاد، شیب آرام و یکنواخت لایه های زغال، عدم وجود پیچیدگی های تکتونیک از جمله ویژگی هایی است که این ناحیه را از سایر مناطق زغال دار ایران متمایز نموده است. شیب لایه ها در محل رخنمون بین ۲۰ تا ۳۰ درجه می باشد که مقدار آن در عمق کاهش یا فته و به ۵ تا ۱۰ درجه نیز می رسد. در قسمت شمالی ناحیه پروده لایه های زغالی تقریبا در عمق زیاد قرار گرفته این در حالی است که قسمت جنوبی ناحیه پروده دارای غنی ترین و با کیفیت ترین ذخایر زغال کک شو است.
ناحیه پروده به پنج بلوک معدنی تقسیم شده است که عبارتند از:
پروده I: این منطقه دارای وسعتی حدود ۵۰ کیلومتر مربع و ذخیره ای در حدود ۸۰ میلیون تن زغال می باشد.
پروده II: دارای وسعتی بیش از ۵۰ کیلومترمربع بوده و وذخیره محاسبه شده زغال در آن بیش از ۹۲ میلیون تن گزارش شده است. قسمت هایی از این منطقه توسط شرکت اختصاصی نگین در حال بهره برداری می باشد.
پروده III و IV: وسعت مجموع دو منطقه ۶۴۰ کیلومترمربع بوده و دارای ذخیره زغال ۷۷۹ میلیون تن می باشد. یال شمالی پروده III نیز در اختیار شرکت نگین می باشد.
پروده V: این منطقه با وسعت ۱۰۰ کیلومترمربع دارای ذخیره زغال ۵۸۰ میلیون تن است و ویژگی های خاص خود را دارد. استخراج آن در آینده به صورت مکانیزه خواهد بود و هم اکنون از آن بهره برداری صورت نمی گیرد. به بلوکI تا IV پروده غربی و به بلوک V پروده شرقی اطلاق می شود.
شیب لایه ها در یال جنوبی آرام و بطور متوسط ۱۲ درجه بطرف جنوب و در یال شمالی زیاد تر و متغیر و بطور متوسط ۳۸ درجه بطرف شمال می باشد.

مشخصات فنی…

زون زغالدار اصلی در بخش قدیر از سازند نایبند که رسوبات تریاس فوقانی را تشکیل می دهند قرار گرفته است ضخامت زون زغالی اصلی حدود ۱۰۰ متر می باشد که پنج لایه B1,B2, C1, C2, Dدر آن دارای ضخامت قابل کار بوده و مورد بررسی قرار گرفته اند . از این لایه ها سه لایه C1,B2,B1در بخش اعظم منطقه دارای¬ضخامت اقتصادی می باشند ( به ترتیب در ۹۵، ۸۱ ، ۹۶¬درصد¬منطقه تداوم ضخامت قابل کار وجود دارد .) .
ضخامت قابل کار لایه ها بطور متوسط بین ۵۲/۰-۸۳/۱متر متغیر است که ضخامت متوسط قسمت قابل کار هریک از لایه ها بشرح زیر است:
لایه D به ضخامت متوسط قابل کار ۶/۰ متر
لایه C2به ضخامت متوسط قابل کار ۵۲/۰ متر
لایه C1 به ضخامت متوسط قابل کار ۸۳/۱ متر
لایه B2به ضخامت متوسط قابل کار ۸۷/۰ متر
لایه B1قسمت ضخامت متوسط قابل کار ۹۹/۰ متر
ساختمان لایه ها اکثرا مرکب بوده و تداوم سه لایه C1,B2,B1بین ۸۱-۹۶ درصد و دو لایه دیگر ۲۴- ۳۱ درصد است.
شیب لایه ها در یال جنوبی آرام و بطور متوسط ۱۲ درجه بطرف جنوب و در یال شمالی زیاد تر و متغیر و بطور متوسط ۳۸ درجه بطرف شمال می باشد.

در معدن زغال سنگ پروده I از روش استخراج جبهه کار طولانی به صورت پسرو تکی صورت می گیرد .بدین منظور ابتدا از سطح زمین اسلوپ های شماره I ، IIو IIIحفر شده که عملیات دسترسی اصلی را ممکن می سازد و تا اعماق زمین ادامه دارد و آماده سازی های فرعی جهت ایجاد جبهه کار پسرو با نام های تل گیت و من گیت¬ حفر می شوند و سپس بعد از رسیدن آماده سازیهای فرعی به محدوده طراحی شده انتهای آنها به یکدیگر¬ متصل شده و در آن¬تجهیزات¬و ماشین آلات استخراج و نگهداری پیوسته زغال سنگ نصب می شود و پس از حفر زغال استخراج شده از تل گیت به کانویر دریفت منتقل شده از آنجا به کارخانه کانه آرایی می رود.

شیرر شیرر دستگاهی می باشد که جهت کار اختصاصی در روش جبهه کار طولانی بکار می رود این دستگاه ساخت کشور لهستان می باشد این دستگاه به سفارش ایران برای کار در معدن پروده ساخته شده است در تمام جهان این دستگاه ها به سفارش شرکت ها یا کشور ها در اندازه های مختلف و برای معادن مختلف با شرایط خاص آماده می گردند این دستگاه ها با دو درام با اندازه های یکسان ولی در جهت مخالف هم در یک زمان شروع به برش می نمایند .در پروده ، شیرر با دو شیفت کاری ، که باید در هر شیفت ۴ برش انجام دهد کار می کند این دستگاه توسط ۳ موتور الکتریکی که هر کدام قدرت تولید ۲۳۰ کیلو وات انرژی را دارند ساپورت می گردد .
شیرر لودرها ،ماشین های نسبتا باریکی هستند که روی ناو زنجیری جبهه کار حرکت می کنند و معمولا یک برش با عمق۶۰یا۹۰ سانتیمتر ایجاد نمایند این نوع ماشین زغال کنی برای اولین بار در سال ۱۹۵۲ در انگلستان ساخته شد . معمولا سرعت حرکت بدون بار شیرر حدود ۱۴ متر در دقیقه است و وزن آن حدود ۶۰ تن و عمق برش آن نیز حتی تا ۱.۲ متر هم می رسد.
جهت بالا و پایین بردن طبلکها به منظور برش زغال سنگ در طول جبهه کار از بازوهایی استفاده می شود که به طور هیدرولیک این بازوها بالا و پایین می شوند . برای اینکه طبلک شیرر در حین برش زغال سنگ از مسیر خود خارج نشود باید حجم مایع هیدرولیکی که به داخل بازوهای شیرر وارد می شود ثابت بماند این عمل باعث می شود که عملیات کندن زغال سنگ به نحو مناسبی انجام می پذیرد و همچنین جبهه کار تمیزی نیز فراهم آید . یکی از ویژگی های بسیار مفید در استفاده از شیررها قابلیت بارگیری همزمان با کندن زغال سنگ توسط شیررها می باشند.
جک های هیدرولیکی وشیلد ها
این جک ها خود به سه دسته مجزا تقسیم می شوند :
کراسینگ شیلد
بی اس ان
جک های قدرتمندی که در معدن پروده به کار رفته دارای قدرت نگهداری بیشتر می باشند که در فیس لاین پنج تای اول از این نوع می‌باشد.
شیلد عادی این شیلد تا فشار ۳۰۰ کیلو بار قابلیت تحمل دارند و در صورت بالا رفتن فشار شیر های ررغن یکبار باز شده و جک می خوابد سپس عمل نگهداری مجددا انجام می گیرد.
رودهدر ماشینی برای حفاری قسمت های مختلف معدن مکانیزه و به دلیل قدرت مانور بالا کارایی مناسبی دارد رودهدرهای موجود در پروده ساخته شرکت اتریشی داسکو می باشد و حدود ۳۴ تن وزن دستگاه می باشد . این دستگاه به دو صورت دو طبلکه وتک طبلکه وجود دارد که در پروده تک طبلکه موجود است . در حین حفاری توسط تاج رود هدر مواد کنده شده بر روی سینی های داسکو ریخته و توسط ناوزنجیری به روی نوار نقاله منتقل می گردد و از آنجا به بیرون برای کارخانه زغال شویی هدایت می گردد .نوع بکار گیری هدایت دستگاه توسط اپراتور (راننده) همانند لودر و بولدوزر است و همچنین روش کار دستگاه ، برش ، کندن و جمع آوری سنگ و انتقال آن بر روی نوار نقاله است .برای بکارگیری از این وسیله در معدن آن را قسمت به قسمت کرده سپس در محل مورد نظر داخل معدن مجدد قطعات آن را روی هم سوار می کنند.
ناو زنجیری
ناو زنجیری در معدن یک در سیستم استخراج به وسیله شیرر زغال های برش خورده را به خردکننده انتقال می دهد.
خرد کننده
این وسیله زغال هایی را که از روی ناو زنجیری به داخل آن ریخته اند خرد می کند تا برای انتقال به بی اس ال اندازه های مناسبی داشته باشد.
بی اس ال
این وسیله وظیفه حمل زغال خرد شده توسط خردکننده را به روی نقاله دارد